Παναγία Εκατονταπυλιανή

Η Παναγία Εκατονταπυλιανή είναι το στολίδι της Πάρου και γνωστή ως η Εκκλησία με τις100 πόρτες. Είναι μια ιστορική βυζαντινή εκκλησία που βρίσκονται στην πόλη της Παροικίας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα κεντρικό ναό που περιβάλλεται από δύο μικρότερους ναούς, καθώς και ένα βαπτιστήριο στην ανατολική πλευρά με μια σπάνια σταυροειδή γραμματοσειρά στο μάρμαρο.

Η εκκλησία χρονολογείται από το 326 μ.Χ. Τα παλαιότερα χαρακτηριστικά της δείχνουν ότι πιθανόν προϋπήρξε του Χριστιανισμού, καθώς και από την επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του 391 μ.Χ. Η εκκλησία φέρεται να ιδρύθηκε από την μητέρα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου (που κυβέρνησε 306-337 μ.Χ.) Αγία Ελένη κατά τη διάρκεια ταξιδιού της για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, όταν σταμάτησε να προσκυνήσει σε ένα παρεκκλήσι στο νησί.

Η Εκατονταπυλιανή είναι γνωστή για τα προσκυνήματα που λαμβάνουν χώρα εκεί, όλα στο όνομα της Παναγίας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός προσκυνήματος στο Αιγαίο, μετά την περίφημη Παναγία τη Μεγαλόχαρη στο κοντινό νησί της Τήνου. Μέσα στον κυρίως ναό μπορείτε να δείτε τις δύο εναπομείναντες στήλες από το ναό της Άρτεμης πάνω στις οποίες χτίστηκε η Εκατονταπυλιανή.

Πίσω